Szolgáltatásunk

Minőségi elveink

Elsődleges célunk ügyfeleink minőségi szolgáltatással való kielégítése. A mostanában már főleg digitálisan érkező anyagokat szakmai szempontok szerint ellenőrizzük, hogy megfelelnek-e a nyomtatáshoz szükséges követelményeknek. Amennyiben olyan hibát találunk, ami egyszerűen javítható, azt a nyomdai előkészítés részeként elvégezzük. A nyomdai munkák egyik legfontosabb követelménye a színhelyesség. Ha a munka nagyfokú precizitást igényel, akkor jóváhagyott proofhoz igazítjuk a nyomtatást. Ha proof nem áll rendelkezésünkre, akkor digitális nyomtatás esetén az erre a célra alkalmas kalibrált monitoron végezzük el a színegyezés vizsgálatát a nyomat és az eredeti állomány között, ofszetnyomtatás esetén pedig optimális festékterheléssel nyomtatunk. Többoldalas nyomtatás esetén az regisztrációs pontosságot (elő- hátoldal illeszkedése) digitális eljárásnál is maximális pontossággal tartjuk. A kötészetet folyamatos minőségi kontroll mentén végezzük.

Digitális nyomtatás

A digitális nyomtatási technológia mára olyan szintre emelkedett, hogy a munkák 90%-ában megfelel a magas minőségű nyomdai reprodukció követelményeinek. A digitális nyomtatásnál alkalmazott száraz tónerek olyan színtani jellemzőkkel rendelkeznek, amelyek az ofszet nyomtatásnál bővebb CMYK színteret képeznek. Ez a gyakorlatban sokkal szebb színeket eredményez, valamint alkalmassá teszi a direkt színek négy alapszínnel történő helyettesítésére. A digitális nyomtatás kisebb példányszámoknál rentábilis, mivel fix nyomatköltséggel rendelkezik és nincsen szükség nyomóformára. A megszemélyesítés korlátlan eszköztárát felvonultathatjuk: sorszámozás, vonalkód, DM- vagy hírlevelek, stb., mivel akár minden nyomtatási ciklusban változhat a nyomatkép. A száraz tónernek a nyomtatási művelet után nincsen szüksége száradásra, a kötészet azonnal feldolgozható anyagot kap, ezáltal a nyomdai munkák átfutási ideje is jelentősen lerövidül. A papíron kívül többféle anyagra nyomtathatunk: pl. műanyag fólia, vinyl.

Pantone emuláció

A legszebb tónusokat direkt szín nyomtatásával tudjuk elérni. A direkt színek gyűjteményét az ún. Pantone skála tartalmazza. A nyomdák alapvetően 4-szín (CMYK) nyomtatásra vannak beállva, mivel a munkák 95%-a ezt követeli meg. Ofszet nyomtatás esetén a direkt színre történő átállás költséges, mivel az gépmosást és állást igényel. A digitális gépek egy-két speciális berendezést kivéve csak 4-színt (CMYK) nyomtatnak. Mivel azonban ez utóbbiak bővebb CMYK színtérrel rendlkeznek, lehetőség nyílik a Pantone színek 4-színből való kikeverésére, emulációjára. A digitális nyomtatás sem fedi le a Pantone színek mindegyikét, azonban érdemes megvizsgálni, próbanyomattal ellenőrizni.

Széles formátumú digitális nyomtatás

A széles formátumú digitális nyomtatás inkjet vagy UV eljárásai által tetszőleges anyagra nyomtathatunk nagy méretekben. Ez a technológia rendelkezik a legtöbb alapanyag típussal: papír, vinyl, molinó ponyva, építési háló, vászon, műanyag, stb. Legfőbb piaci területe a dekoráció.

Ofszet nyomtatás

Az ofszet nyomtatás a nagypéldányszámú, a speciális gépeket kivéve főleg papír alapú termékek technológiája. Napjainkban ez a legkiforrottabb nyomtatási eljárás, minőségileg és teljesítményét tekintve a legproduktívabb. Mivel azonban nyomólemezről történik a nyomtatás - amely magas induló költséget ad a munkáknak -, egy bizonyos példányszám felett éri meg ezt alkalmazni, ahol a digitálisat pedig már nem.

Kötészet

Minden olyan művelet, ami a nyomtatás után a kiadvánnyal történik a kötészethez tartozik; akár a kiadvány formáját, akár a felületét érinti a folyamat.

Vágás

A vágás vagy egyenes vágás a legalapvetőbb kötészeti művelet, gyakorlatilag minden munkát érint; kivéve azokat, amelyeket ívben szállítunk, vagy más módon vágunk, pl. stancolással.

Stancolás

A stancolás tetszőleges vágógörbe alapján elkészített szerszámmal történő formára vágást jelent. Általában dobozok, mappák, vagy olyan termékek esetén alkalmazzuk, ahol egyenes vágással nem megoldható a kivitelezés.

Riccelés

Papír vagy vinyl öntapadós anyagok kimetszését nevezzük riccelésnek. A riccelés során csak a hasznos felület van kivágva, a hordozó papír nem. A görbe mentén való riccelést, formariccelésnek nevezzük.

Lyukasztás

Címkék felfüggesztéséhez, vagy dokumentumok lefűzéséhez szabványos lyukasztásokat alkalmazunk. Egyedi lyukasztás fúrással vagy stancolással kivitelezhető.

Sarokkerekítés

Egyes kiadványok esztétikai élményének fokozásához sarokkerekítést alkalmazunk (3 és 6 mm sugarú lekerekítő késsel).

Hajtás

Biegelés

Vastag papírok, kartonok hajtása előtt a papír él kitörésének megelőzése képpen egy életlen késsel megnyomjuk a papírt a hajtási vonalon.

Irkafűzés

Az irkafűzés 8, vagy annál több oldalas kiadványok összehordott és hajtott íveinek gerincükön tűzőkapoccsal történő kötése. 8 oldal felett a borító vastagabb papírból készülhet, mint a belívek.

Ragasztókötés

A ragsztókötés könyvek, vagy nagyobb terjedelmű kiadványok a gerincükön ragasztással történő rögzítése. Ebben az esetben a vágott belívek kerülnek beragasztásra a duplán hajtott, gerinccel rendelkező borítóba.

Spirálozás

A spirálozást füzetek, naptárak kötésekor alkalmazzuk. Ehhez a kötészeti eljáráshoz fém ikerspirált használunk.

Kasírozás

Nem nyomtatható, túl vastag hordozók (pl. tábla, hullámkarton) felületére történő ívragasztást nevezzük kasírozásnak.

Ragasztás

Ragasztást számos területen alkalmazunk: pl. dobozok, wobbler szárak, papírtáskák, stb. összeállítása során.

Felületkezelési eljárások

A felületkezelési eljárások a kötészeti műveletekhez tartoznak, mégis külön kezeljük őket. Fő funkciójuk a felület védelme, de esztétikai funkciót is betöltenek.

Fóliázás

A fóliázás megőrzi a kiadványt a nedvességtől, a rendszeres használat által okozott gyűrődéstől és a vastag papírok hajtási éleinek kitörésétől. A fólia felületétől függően matt, vagy fényes lehet.

Laminálás

Laminálás alatt kisformátumú nyomtatás esetén a tasaklaminálást, nagyformátunmú digitális nyomtatás esetén pedig a fólia kasírozást értjük. Tasaklaminálás során a fólia teljesen hermetikusan lezárja a nyomatot, ami vízállóvá teszi azt és kültéren is használható.

Lakkozás

A lakkozás vékony réteget réteget képez a nyomat felületén. Fő funkciója, hogy megakadályozza a festék lehúzódását kényes nyomatokon, illetve matt, fényes vagy egyéb hatást érhetünk el vele. A fóliával ellentétben a lakkozás előnye az, hogy meghatározott formában is felvihetjük - ezt nevezzük formalakkozásnak. Egy speciális módja a lakkozásnak a hibrid- vagy effekt lakk, amellyel különböző hatású felületeket kombinálhatunk kreatívan.

Prégelés

A prégeléssel vagy fémfólia felsütéssel valódi arany és ezüst hatású információval láthatjuk el a kiadványt.

Dombornyomás

A papírfelület domborítását fémformák mechanikai összenyomásával érjük el.

Dekoráció

Öntapadó fóliák felragasztása, molinók kifüggesztése, táblák felhelyezése, kirakatok dekorációja és minden, amit még létrával elérhető.